Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-03@05:52:31 GMT

آسیب کرونا به اقتصاد ایران

تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۷۵۲۱۷۸۸

آسیب کرونا به اقتصاد ایران

کرونا جهانگردی از دیار چشم‌بادامی‌ها بود که مهمان ناخوانده سفره اقتصادهای زیادی شد و وضعیت اقتصاد ایران را نیز متلاطم کرد و شرایطی را که پیش آورد به شدت بر محیط کسب و کار کشور و فعالیت بنگاه ها تأثیر عمیق گذاشته و باعث توقف فعالیت بنگاه ها در کشور شده است. این مساله دولت را با چند مشکل اساسی مواجه کرده که مهم‌ترین آن، سرعت گسترش این ویروس و نرخ مرگ‌ومیر مردم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این شرایط دولت ناچار است هم برای مبارزه با این ویروس و هم برای دوران بعد از کنترل این اپیدمی یعنی دوران پساکرونا هزینه‌هایی را متقبل شود که این خود وضعیت اقتصاد را با تلاطم همراه می کند.

البته با وجود ابعاد فراگیر تاثیر شیوع کرونا روی اقتصاد، دولت تدابیر خوبی برای کنترل و مدیریت شرایط اتخاذ کرده که نیازمند تداوم و حتی بهبود این روند است. این درحالی است که بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته و صنعتی غرب در مواجهه با بحران کرونا دچار چالش فراگیر و در ظاهر غیرقابل مهار شده‌اند. با این وجود در اینستاگرام کاربران مختلف با پیوستن به پویش کرونا(اقتصاد_ ایران به تشریح وضعیت اقتصادی کشور پرداخته اند.

تاثیر کرونا بر اقتصاد

هنوز مشخص نیست تا چه زمانی کشور درگیر ویروس کرونا باقی می‌ماند اما چیزی که مسلم است، آسیب اقتصادی شدیدی به کشور وارد شده است که در این میان اصناف مختلف را شامل می شود. به همین دلیل هم اصناف مختلف در اینستاگرام با پیوستن به پویش کرونا_اقتصاد_ایران، گلایه های اقتصادی خود را بیان کرده اند. برای نمونه محمدرضا باباخانی رییس اتحادیه چلوکباب و چلوخورش در این فضای مجازی می گوید که تمام صنوف و رسته ها به یکدیگر مرتبط هستند و الان صنفی وجود ندارد که از وضعیت راضی باشد. سیستم بازار ایران به گونه ای است که دسترنج یکساله خود را در بازار شب عید می توان کسب کرد. حالا با این وضعیت و خلوت شدن بازار، بازاری به وجود نیامد و مردم حاضر هستند شب گرسنه بمانند اما غذا از بیرون نخرند.

مرتضی افقه اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز با پیوستن به پویش کرونا_اقتصاد_ایران، ویدئویی در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرده و معتقد است که شاغلان زیادی در ماجرای کرونا شغل خود را از دست داده و خواهند داد. او با بیان اینکه ابعاد اقتصادی کرونا بسیار بزرگ است از نهادهای غیردولتی می خواهد به کمک دولت بیایند. او معتقد است در ماجرای کرونا کار کارخانه های تولید محصولات بهداشتی و غذایی رونق گرفته است.

بحث دیگری که کاربران در این پویش به آن واکنش نشان داده اند، تاثیر کرونا بر بازار مسکن است که کاربران مختلف با انتشار پست هایی در این خصوص تحلیل های مختلفی ارایه داده اند و معتقد هستند که بازار مسکن به اتفاق های مختلف دیر واکنش نشان می دهد و به همین دلیل هم باید در آینده منتظر رکود بازار مسکن بود.

همچنین کاربران با دغدغه های کارگری نیز با پیوستن به پویش کرونا_اقتصاد_ایران، به اشتراک گذاری پست هایی در اینستاگرام درباره آسیب جامعه کارگری از کرونا اقدام کرده اند. برای نمونه یکی از کاربران گفته های حمید حاج اسماعیلی فعال حوزه کارگری آورده است که گفته نگرانی برای حفظ اشتغال در این شیوع کرونا بیشتر شده است و دولت باید از فعالیت بنگاه ها و از کارگران حمایت کند.

گلایه هایی از جنس کرونایی

البته دولت تدابیر خوبی برای کنترل و مدیریت شرایط اتخاذ کرده که نیازمند تداوم و حتی بهبود این روند است. برای نمونه یکی از اقدامات دولت برای کاهش آثار اقتصادی کرونا، اختصاص ۱۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است اما با این وجود برخی گلایه ها همچنان وجود دارد. برای نمونه مهوش نیکپور عضو هیات نمایندگان ادوار اتاق بازرگانی تهران و ایران با پیوستن به پویش کرونا_اقتصاد_ایران، از تصمیمات کرونایی درباره آسیب دیدگان کرونا می نویسد: دولت تاکنون هیچ بسته حمایتی برای آسیب دیدگان کرونا به صورت عملیاتی در نظر نگرفته است. در ایتالیا به افرادی که از کرونا خسارت دیده اند، وام های صفر درصد با بازپرداخت ۱۵ ساله می دهند.

همچنین اتحادیه صنف وانت بار و پیک موتوری تهران با پیوستن به این پویش در صفحه اینستاگرامی خود گلایه هایی می کنند و معتقد هستند که دولت و شهرداری از اصناف کرونا زده حمایت نمی کند. آنها اعلام می کنند که صنفشان ۴۰ هزار عضو دارد و نیازمند کمک دولت است.

اقتصاد پساکرونا

به طور قطع آسیبی که همزمان با شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد وارد شده در ماه‌های آتی بیشتر خود را نمایان می‌کند. در چنین شرایطی بسیاری از تحلیل‌گران معتقدند اگر امروز به فکر وضعیت پیش آمده نباشیم، اقتصاد دوران پساکرونا می‌تواند بحران‌های جدی را تجربه کند. به همین دلیل هم در اینستاگرام کاربران مختلف با پیوستن به پویش کرونا_اقتصاد_ایران، تحلیل های مختلف در این خصوص ارایه داده اند. برای نمونه یکی از کاربران اینستاگرام با انتشار ویدئویی از صحبت های محمدحسین ادیب عضو بازنشسته گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان تحلیل او را درباره وضعیت اقتصاد ایران در پساکرونا به اشتراک می گذارد.  

برچسب‌ها کرونا اشتغال زایی اینستاگرام پروندهٔ خبری پویش اجتماعیِ سهم من در کرونا

منبع: ایرنا

کلیدواژه: کرونا اشتغال زایی اینستاگرام کرونا اشتغال زایی اینستاگرام وضعیت اقتصاد برای نمونه گلایه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۷۵۲۱۷۸۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چهار دستورکار ضروری دولت برای تحقق مشارکت مردم در جهش تولید

به منظور حضور هرچه بیشتر مردم در اقتصاد ملی لازم است مردم و یا به تعبیری بخش خصوصی توانمند در ایران شکل بگیرد تا امکان مسئولیت‌پذیری هرچه بیشتر در اقتصاد را داشته باشد. - اخبار رسانه ها -

به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم،  حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر انقلاب اسلامی در پیامی به‌مناسبت آغاز سال 1403، سال جدید را سال «جهش تولید با مشارکت مردم» نام‌گذاری کردند. رسانه KHAMENEI.IR به همین مناسبت در یادداشتی به قلم آقای میلاد بیگی، کارشناس مسائل اقتصادی به بررسی اهمیت «احیای دولت قوی» به‌مثابه پیش‌نیاز تحقق «جهش تولید با مشارکت مردم» پرداخته است.

 در سالهای اخیر، شعار سال بر محور «تولید» تعیین شده‌ است. مسئله‌ی تقویت تولید داخلی به حدی در اندیشه‌ی اقتصادی رهبر معظم انقلاب جدی است که در پیام تاریخی خود به مناسبت آغاز مسئولیت رهبری فرمودند: «باید روند تولید داخلی، اعم از تولیدات کشاورزی و صنعتی شتاب گیرد.» 1368/03/18 از آن روز تا کنون، «تولید» یکی از پرتکرارترین کلیدواژگان حضرت آیت‌الله خامنه‌ای است. در کنار این مسئله همچنین مشارکت دادن مردم در اقتصاد ملی نیز یک امر ضروری در شرایط کنونی ایران است که شعار امسال نیز به آن اختصاص یافته است. برای آنکه ضرورت و چیستی این امر روشن شود لازم است که به تبیین این مفهوم و نحوه دستیابی به آن پرداخته شود.
 
 الف) مردمی‌سازی؛ یک بسیج عمومی
در مردمی‌سازی اقتصاد، هدف ایجاد یک بسیج عمومی به منظور مشارکت‌دادن و مسئولیت‌گرفتن مردم در اقتصاد ملی است. بسیج عمومی زمانی شکل می‌گیرد که یک ایده‌ی کلان سیاسی و گفتمان وابسته به آن از سوی دولت مطرح شود. به تعبیر رهبر معظم انقلاب، دولت باید یک «برنامه‌ی کلان و نقشه‌ی جامع» داشته باشد. این برنامه‌ی کلان ضمن روشن نمودن جهت حرکت و تصویرسازی از آینده، اولاً نوعی دعوت مردم به پذیرش مسئولیت در اقتصاد است و سرمایه‌های عمومی و اراده‌های مردمی را به خود جذب می‌کند. ثانیاً همگرایی و هماهنگی در ساختار اداره‌ی جامعه را شکل داده و به نحوی دولت را بازسازی می‌کند. در فقدان چنین طرحی، هر عملی صرفاً منجر به پراکنده‌کاری کورکورانه خواهد شد.

بنابراین مسئله‌ی مشارکت کردم در اقتصاد اساساً متفاوت از دو نگاه افراطی «اقتصاد دولتی» و «اقتصاد بازاری و آزادسازی اقتصادی» است و نباید آن‌ را به مواردی همچون خصوصی‌سازی و آزادسازی تقلیل داد؛ بلکه باید توجهات را به وضعیت اقتصاد ملی ایران (وضع موجود) و هدف برآمده از ایده سیاسی دولت (وضع مطلوب) معطوف کرد. رهبر معظم انقلاب اخیراً در واکنش به این تصور نادرست، بیان داشتند که «دولت در مسائل اقتصادی، ستادی عمل کند؛ هدایت کند؛ در مسئله‌ی آمایش سرزمینی، مسئله‌ی نوع فعّالیّت اقتصادی که باید هر جا انجام بگیرد، نظارت کند، مراقبت کند که تخلّفی به وجود نیاید. عامل هم مردم [باشند]. مردم هم عمل اقتصادی را انجام بدهند؛ یعنی تفکیک بین وظایف دولت و وظایف مردم.» 1403/01/15
 
 ب) مردمی‌سازی طرحی از مسئولیت‌پذیری دولت
بنابراین پیش‌نیاز مردمی‌سازی این است که دولت خود را ذیل یک ایده سیاسی بازیابی نموده و بر اساس آن مسئولیت‌های خود را بازتعریف نماید. حتی انجام وظایفی همچون «نظارت» و «تنظیم‌گری» که از مسئولیت‌های مهم دولت در اقتصاد هستند نیز نیازمند دولتی است که اولاً بداند چه چیزی می‌خواهد و بر اساس آن بنا دارد اراده‌های عمومی جامعه را به چه سمتی معطوف کند. ثانیاً ابزارهای سیاست‌گذاری و جهت‌دهی را فراهم کرده باشد. سوم اینکه امکان نظارت بر این فرایندها را نیز در خود شکل داده باشد. چنین دولتی از قضا دولتی بسیار مقتدر با مسئولیت‌های فراوان است. از همین رو مشارکت‌دادن مردم در اقتصاد و گذار از تصدی‌گری دولتی به تنظیم‌گری و نظارت، نباید به معنای شانه‌خالی‌کردن دولت از مسئولیت‌های ذاتی خود و تضعیف دولت باشد. به عبارت دیگر مردمی‌سازی به معنای کنار گذاشتن دولت نیست، بلکه دقیقاً به معنای «احیای دولت قوی» است.
 
 ج) توانمندسازی عمومی از مجرای توانمندسازی دولتی
به منظور حضور هرچه بیشتر مردم در اقتصاد ملی لازم است مردم و یا به تعبیری بخش خصوصی توانمند در ایران شکل بگیرد تا امکان مسئولیت‌پذیری هرچه بیشتر در اقتصاد را داشته باشد. هرچند تاکنون ظرفیت‌های خوبی در بخش خصوصی ایران شکل گرفته، اما در نسبت با نقشی که بخش خصوصی باید در ایران آینده ایفا کند اندک است. به همین دلیل است که رهبر معظم انقلاب توان‌بخشی به بخش خصوصی را نیز از وظایف دولت (و حاکمیت) می‌دانند. طبیعی است دولتی که بخواهد نقش توانمندسازی -یا به تعبیری قابلگی- را برای بخش خصوصی و توده‌های مردم ایفا کند، خود نیازمند ظرفیت بسیار بالایی است و این مهم زمانی محقق می‌شود که دولت بداند چه نقشی را باید به بخش خصوصی واگذار کند و چگونه باید توانمندسازی عمومی را راهبری کند.
 
 د) اجتناب از برداشت‌های اشتباه از مشارکت مردم در جهش تولید

در پایان ذکر این نکته ضروری است که دولت قوی، دولتی است که با درس‌آموزی از تجربیات گذشته و اجتناب از برداشت‌های اشتباه در مورد «مشارکت مردم در جهش تولید» به تکرار سیاست‌های اشتباه نمی‌پردازد؛ چرا که آزموده را آزمودن خطاست. برخی از این برداشت‌های اشتباه عبارتند از:


 1- تکه‌تکه کردن بخش‌های مختلف زنجیره‌های ارزش تحت عنوان مشارکت عمومی
یکی از اشتباهات مهم در مورد مشارکت‌ مردم در اقتصاد این است که وجود واحدهای بزرگ اقتصادی در تناقض با اقتصاد مردمی درک شود و تبدیل واحدهای بزرگ و بهره‌ور اقتصادی به کارگاه‌های متعدد در دستور کار قرار گیرد. در شرایط کنونی در بسیاری از حوزه‌ها، ساختار اقتصادی به نحوی است که با واحدهای تولیدی بسیار کوچک و پراکنده مواجه هستیم. واحدهایی که بسیار آسیب‌پذیر هستند و به دلیل عدم امکان دستیابی به صرفه‌های مقیاس، توان عمیق‌شدن در زنجیره‌های ارزش را از کشور سلب می‌کنند. در چنین شرایطی حرکت به سمت تکه‌تکه کردن بخش‌های مختلف زنجیره‌ی ارزش در ایران اشتباهی بزرگ است.

 2- خرد کردن مالکیت شرکت‌ها تحت عنوان مشارکت عمومی
این تلقی که «منظور از مشارکت عمومی، خرد کردن سهام شرکت‌ها میان مردم است» نیز صحیح نیست؛ چرا که عموما به دلیل امکان‌ناپذیر بودن تجمیع سهام‌های خرد در شرکت‌ها، یا با تداوم نقش‌آفرینی دولت در اداره آن بنگاه‌ها مواجه خواهیم شد و یا باید شاهد آشفتگی در اداره‌ی این بنگاه‌ها باشیم.

 3- خصوصی‌سازی کورکورانه با هدف تامین بودجه دولت
یک آفت بزرگ در مواجهه با مردمی‌سازی در دوره‌های وجود کسری‌های بودجه برای دولت، گرایش به خصوصی‌سازی صرفا با هدف رد دیون دولت و تامین کسری بودجه، بدون توجه به پیش‌نیازها و ضرورت‌های واگذاری شرکت‌های دولتی است. متاسفانه در دو دهه‌ی گذشته به کرات این اتفاق افتاده و ثمره‌ی خصوصی‌سازی از یک سو خلع ید دولت و خالی‌شدن دولت از ابزارها و از دیگر سو، عدم تغییر محسوس کارآمدی و بهره‌وری در اداره شرکت‌ها -و حتی گاه از بین رفتن ساختار سرمایه‌ی بنگاه‌ها- بوده است.
 
 4- واگذاری شرکت‌های دولتی با هدف مسئولیت‌گریزی دولت از تعهدات ذاتی
همانطور که پیش‌تر اشاره شد، واگذاری شرکت‌های دولتی نباید با نگاه شانه‌ خالی کردن دولت از مسئولیت و از روی ناچاری باشد. این تلقی ساده انگارانه است که صرفاً با واگذاری شرکت‌های بزرگ از سوی دولت به بخش خصوصی، بدون آنکه دولت توان تنظیم‌گری و نظارت را در خود ارتقا داده باشد و شکل جدیدی از مسئولیت را پذیرفته باشد، وضعیت شرکت‌های دولتی به‌سامان خواهد شد.

منبع: KHAMENEI.IR

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • جمع آوری ۹۰ تن پسماند و نخاله ساختمانی در پویش «مسیرسبز- ایران پاک»
  • دولت جمع‌گرا؛ مبنای اقتصاد دستوری
  • جمع آوری ۹۰ تن پسماند و نخاله ساختمانی در پویش مسیر سبز ایران پاک
  • واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟ | اشتباهاتی که مردم را به تزریق این واکسن ترغیب کرد
  • ادامه موج گسترده مهاجرت پرستاران به کشور‌های خلیج فارس / در عمان حقوق یک پرستار ۶ برابر ایران است
  • چهار دستورکار ضروری دولت برای تحقق مشارکت مردم در جهش تولید
  • موج بالای مهاجرت پرستاران؛ عمانی‌ها ۶ برابر ایران حقوق می‌دهند | مقاومت عجیب با وجود کمبود پرستار!
  • موج مهاجرت پرستاران؛ عمان ۶ برابر ایران حقوق می‌دهد
  • بخش خصوصی؛ ضد تحریم، ارزآور
  • نقش کارگران در جهش تولید و رونق اقتصاد کشور انکارناپذیر است